“Izgalmas” évet zár a NAV

Érdekesebbnél érdekesebb esetekben bővelkedett a NAV dél-dunántúli pénzügyi nyomozóinak idei esztendeje. Csalás, közokirat-hamisítás, szökés, autós üldözés is előfordult – írja a Bama.hu

hirdetés

Áprilisban zárták le Baranyában vádemelési javaslattal egy cégláncolat ügyét, amelyben az érintettek 622 munkavállaló után közel 800 millió forint állami támogatást vettek fel, milliárdos kárt okozva a költségvetésnek. Az üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalást hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás tetézte.

Májusban – egyszerre három megyében, 40 helyszínen, 130 fővel végrehajtott akcióban – egy 14 céget működtető, vagyonőri tevékenységgel foglalkozó, a költségvetést milliárdos nagyságrendben megkárosító baranyai társaságot füleltek le a bűnügyi igazgatóság nyomozói. A társaság munkaerő-kölcsönzés címén manipulált munkavállalóival, akik után járulékot sem fizettek. Az ügy főgyanúsítottja a mai napig is előzetes letartóztatásban van, az elkövetők (15 személy) akár 20 év börtönbüntetésre is számíthatnak.

Augusztusi történet: egy pécsi házaspár 151 egyedülálló, rendkívül rossz egészségügyi állapotban lévő, idős beteg ember házi gondozásához igényelt állami hozzájárulást a Magyar Államkincstártól. A gyanú szerint azonban 80 gondozott esetében egyáltalán nem vagy csak részben fordították ellátásra az igényelt összeget. Az ügyben a gyanúsítást követően a házaspár férfi tagja eltűnt, szökésben volt, majd a sajtóban megjelent hírek hatására önként feladta magát.

Októberben bűnismétlő cigarettacsempész banda tagjaira csaptak le a dél-dunántúli pénzügyi nyomozók. Az akciók során összesen 27 ezer doboz ukrán adójegyes cigarettát foglaltak le. Ebben az akcióban krimibe illő szökési kísérletre és autós üldözésekre is akadt példa, de a pénzügyi nyomozók egy esetben sem hagyták elmenekülni a bűnözőket.