Jobban kereshetnek a szakmunkások, mint a diplomások

Egyre nagyobb problémát jelent a szakmunkások hiánya, hiszen a magyar mesteremberek külföldön is egyre keresettebbek. Ezért lehet az, hogy ugrásszerűen emelkedett a hiányszakmákban dolgozók bére az elmúlt pár év során. Ma már többet keres egy szakmunkás, mint egy egyetemi oktató – írja a bama.hu.

Manapság egy üzletlánc raktárosa nagyjából bruttó 310 ezer forintot is hazavihet havonta, ami pontosan annyi, mint a jelenlegi bértábla szerint egy egyetemi docens fizetése. Azonban ahhoz, hogy valaki docens lehessen, rendelkeznie kell legalább 10 éves egyetemi oktatói tapasztalattal, több nyelvvizsgával, valamint képesnek kell lennie idegen nyelven is oktatni, ezt azonban a legtöbben negyvenöt éves korukig sem érik el – írják.

Egy tapasztaltabb teherautó-sofőr is simán átlépheti a havi nettó 310 ezres határt, ha pedig nemzetközi fuvarokat is elvállal, akkor elérheti az 520 ezret is.

Egy festő-mázoló napi 20-25 ezer forint alatt nem vállal már munkát, ez az összeg 22 munkanappal számolva elérheti a havi nettó 550 ezer forintot is.

Egy ügyes burkoló körülbelül úgy kalkulálhat, mint a szobafestők, de már egy egyszerű térkövező is 6-8 hónapra előre le van kötve, és napi nettó 50 ezer forintot is elkérhet a munkájáért.

hirdetés

Hirdetés