Józsi, szoptatni is te fogsz?

Elméletben persze a munkaadók is pártolják a „divatos” ötletet, hogy az édesapák gyesre menjenek, és kivegyék részüket a gyermeknevelésből és a házimunkából. A gyakorlatban azonban legjobb esetben csodálkozás kíséri a főállású apákat. Ráadásul az állam sem segíti a lelkes apák otthon maradását – írja a hvg.hu

hirdetés

A lap beszámolója szerint a magyar férfiak elenyésző százaléka marad az anya helyett otthon a picivel az első három évben, vagy ennek egy részében. Az egyik legnyomósabb ok az anyagiak: jellemzően magasabb a keresetük, így logikus, de szükségszerű is, hogy a családban az a fél marad továbbra is a kenyérkereső, aki több pénzt tud hazavinni, s így az egész családért anyagi felelősséget vállalni. Emellett a tradicionális szerepek is irányadóak: a magyar társadalom alapvetően még mindig arra van berendezkedve – mind intézményes szinten, mind a fejekben –, hogy a gyermek gondozása az anya feladata.

„Érdekes módon sokkal logikusabban, racionálisabban oldja meg a férjem az otthoni feladatokat. Kevesebb hiszti van, és nem dől össze a világ, ha egy-egy délután nincs alvás, vagy kicsit több csokit evett a fiunk. Úgy látom, nagyon jó hatással van a kapcsolatukra az új felállás” – mondja egy 40 éves, vidéki édesanya.

További részletek: ITT.