Kevesebb alapszak lesz?

Jelentősen csökkentené az elérhető alapszakok számát Palkovics László, az újonnan kinevezett felsőoktatási államtitkár, írja a Hvg.hu.

hirdetés

Palkovics azt mondta, felül fogják vizsgálni, hogy hol van értelme az osztatlan képzés visszaállításának, és akár még a felvételit is visszaállíthatnák az intézmények. Az államtitkár szerint nem politikai komisszárok lesznek az ősztől a felsőoktatási intézményekhez küldött kancellárok.

Az államtitkár kiemelte: nagyon komoly feladat a felsőoktatás átalakítása, ha más körülmények között kérik fel, akkor is igent mondott volna. Egy kicsit “kakukktojásként” tekint ugyanakkor magára – folytatta –, hiszen nem politikai oldalról, hanem kvázi technokrataként, nagyvállalattól került a rendszerbe.

Arról, hogy egy korábbi felsőoktatási koncepció alapján nemzeti tudományegyetemet, tudományegyetemet, egyetemet és közösségi főiskolát határoztak meg, azt mondta: ez egyelőre a definíció szintjén szerepel, a tulajdonosi, finanszírozási viszonyok még nem kidolgozottak, ez az ő feladata lesz. Jelezte: Amerikában számos helyen működnek közösségi főiskolák, s fontos, hogy mindent megtegyenek egy főiskola megmaradásáért, ha az korábban már működött egy adott városban, olvasható a cikkben.

Közölte, hogy a felsőoktatási intézmények létszámáról nem jelentené ki, hogy sok vagy kevés, szavai szerint azt a szempontot kell mérlegre tenni, hogy megfelel-e a képzési struktúrával, finanszírozással és társadalmi funkcióval szemben támasztott követelményeknek. A szakok számát ugyanakkor soknak találja, ennyi alapszakra az országnak nincs szüksége, és “erőteljes” profiltisztításra készül.