Kevesebb pénzből, rövidebb időre

Tavaly kevesebb magyar utazott külföldre és keveset is költöttek, mindössze 506 milliárd forintot, ez 2008 óta a legkisebb összeg, írja a Világgazdaság.

hirdetés

2013-ban a magyar lakosság utazási kedve, azaz az aktív utazók aránya a megelőző évi kismértékű növekedés után a 2009-es mélypont alá zuhant – derül ki a KSH Magyarország, 2013 című, most megjelent kiadványából. Az utazások száma és az utazáson töltött idő is jelentősen csökkent 2012-höz viszonyítva. A többnapos belföldi turisztikai célú utazáson részt vevők aránya 1,4 százalékponttal, 33,2 százalékra mérséklődött. Az utazók száma 16 százalékkal esett vissza, és összesen 14 millió volt, ugyanakkor az utazáson töltött idő 14 százalékos csökkenéssel 60 millió nap lett. A magyarok többnapos utazásaik során összesen 258 milliárd forintot költöttek el, ugyanannyit, mint egy évvel korábban.

A magyarok legtöbbet Horvátországba, Ausztriába és Olaszországba utaztak a felmérés szerint. A magyar válaszolók mintegy hattizede az anyagi problémákat jelölte meg az utazás elmaradásának okaként. Az EU-állampolgárok tizede nem tervez utazást 2014-ben. A magyarok 13 százaléka nem tervez 2014-ben utazást, több mint ötödük nem fog utazási tervén módosítani. Az utazni vágyók fele várhatóan saját hazáján belül választ magának úti célt, ugyanakkor a magyaroknak kétharmada tervez magyarországi üdülést, olvasható a cikkben.