Kiszórják az inaktív facebookozókat

Ha lemerül, megőrülünk?

A Facebook egy céges blogposztban figyelmeztetett mindenkit, aki rajongói vagy céges oldalt, vagy bármilyen nagyobb közösséget vezet az oldalon: a következő pár hétben visszaesést tapasztalhatnak a követőik számában – írja az Index.hu.

hirdetés

Ennek az oka az, hogy március 12-től nagytakarítást végez a Facebook, és kipucolja az egyes oldalak lájkolói közül az inaktívakat. Ez elvileg jó, hiszen az oldalak posztjai nem jutnak el minden lájkoló üzenőfalára, a Facebook bonyolult algoritmussal válogatja össze, kiknek tegye ki a hírfolyamába. Ha egy oldalnak sok az inaktív követője, a posztjai is sokszor jutnak el olyan felhasználókhoz, amelyek nem is olvassák azokat. A takarítás tehát növeli a posztok hatékonyságát.

Valójában senki nem tudja a cégen kívül, hogy pontosan hogyan határozza meg a Facebook az inaktív felhasználó fogalmát, és ki mekkora csökkenésre számíthat, ráadásul nem egyik napról a másikra fog bekövetkezni: a március 12-én induló folyamat heteket is igénybe vehet a cég mérnökeinek előrejelzése szerint.