Klímaváltozás: kevesebb étel

A globális felmelegedés több milliárd ember élelmezését veszélyezteti, de egyre inkább érezhetők lesznek a gazdasági következményei is. A változó hőmérséklet és csapadék miatt többszörösére nőhetnek az élelmiszerárak, adta hírül az Origo.hu.

hirdetés

A klímaváltozás miatt már most kevesebb élelmiszer áll az emberiség rendelkezésére, mint a 20. század végén, és a természeti csapások mellett komoly konfliktusok, sőt háborúk kiváltó oka is lehet a melegedés. A kormányzatok viszont nincsenek felkészülve arra, hogy megvédjék a legveszélyeztetettebb helyzetben levő csoportokat.

A kutatók szerint ma már elég adat áll rendelkezésre ahhoz, hogy biztosan kijelenthessük, hogy a változások befolyásolják az élelmiszer-termelést szárazföldön és tengeren egyaránt. A terméshozamok növekedése csökkentőben van, legfőképpen búzából. A klímaváltozás éppen a búzára van leginkább hatással, mert a növény érzékeny a hőmérsékletre, és Pakisztántól Oroszországon át egészen Kanadáig szerte a világon termesztik, írják a cikkben.