Könnyedén bukhatjuk a forgalmi engedélyt

Számos ok miatt bukhatjuk a járművünk forgalmi engedélyét, ilyen lehet egy elrepedt szélvédő, vagy egy kopott gumi is – írja a Napi.hu

hirdetés

Egy rendőr egy közúti ellenőrzés során is elveheti a forgalmi engedélyt,  ez nem mérlegelendő kérdés, hanem meghatározott esetekben jogszabályi kötelezettség – közölte a Napi.hu érdeklődésére Burján Zsuzsanna, a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. szakjogásza.

Ilyen lehet, ha a gépjárművet engedély nélkül átalakították, vagy úgy közlekedtek a forgalomban, hogy közben a forgalmi engedély érvényességi ideje, vagy a műszaki lejárt.

A forgalmi engedély bevonásával jár, ha a gépjármű okmánya oly módon megrongálódott, hogy az abban foglalt adatok nem olvashatóak.

A rendőr akkor is elveheti a forgalmit, ha a gépjármű olyan műszaki állapotban van, amely közvetlen balesetveszéllyel fenyeget. Például  ha valaki repedt szélvédővel, vagy rossz fékkel közlekedett, de a tél közeledtével érdemes figyelni a kerekek bordázatára is, hiszen ez is ok lehet a forgalmi bevonására.

Szintén el kell venni a forgalmi engedélyt a helyszínen, amennyiben felmerül a gyanú, hogy az érintett jármű rendszámtábláját, forgalmi engedélyét, ideiglenes forgalomban tartási engedélyét, regisztrációs matricáját, címkéjét meghamisították.