Lámpa helyett rendőrök irányítják a forgalmat a hírhedt nagyárpádi kereszteződésnél

Egyelőre nem építenek rendőrlámpát a Kanizsai Dorottya út, illetve a Kemény Zsigmond utca kereszteződésében, ehhez ugyanis jelentős mértékben át kellene alakítani a csomópontot. Annak érdekében, hogy kevesebb baleset történjen a helyszínen, csúcsidőszakban rendőrök irányítják a forgalmat – írja a Pécsi Újság.

Aláírásgyűjtés zajlott annak érdekében, hogy a Kanizsai Dorottya út, illetve a Kemény Zsigmond utca találkozásánál rendőrlámpát alakítsanak ki. A kezdeményezéshez csatlakozók szerint a nagyárpádi csomópont rendkívül balesetveszélyes, az 57-es főútra csak nehezen lehet ráhajtani, emiatt gyakran történnek kisebb-nagyobb karambolok.

A Magyar Közút tájékoztatása szerint a jelzőlámpás irányítás megvalósításához forgalombiztonsági okokból az 57-es főúton balra kanyarodó sávok építésére van szükség. A burkolatszélesítéshez szükséges adottságok azonban korlátozottak. Az északi oldalon távhővezeték, míg a déli részen két lakóház található, amelyekhez zaj- és rezgésvédelmi okokból a forgalom nem vihető közelebb. Leszögezték, így csak „rendkívül magas költségekkel” lenne megvalósítható a rendőrlámpával kapcsolatos beruházás.

Felvetődött megoldásként a körforgalom építése is. Egy ilyen csomópont kialakításához viszont nem elég nagy a terület, valamint lakóházakat kellene szanálni, illetve az ott futó távhővezeték kiváltása is elkerülhetetlenné válna.

A helyszíni bejáráson a polgármesteri hivatal képviselőjétől elhangzott, hogy egy másik megoldásban is gondolkodnak. Vizsgálják ugyanis annak a lehetőségét, hogy a nagyárpádi városrész egy új közlekedési kapcsolatot kapjon, például az 578-as főút felé, Kozármisleny irányába.

Addig is a rendőrség jelenléte enyhítheti a meglévő problémákat, ígéretük szerint a reggeli és délutáni csúcsidőszakokban irányítással segítik a forgalmat, és megvizsgálják a sebességmérések lehetőségét is.

hirdetés