Lassan elhízik Európa?

A túlsúlyosság olyannyira elterjedtté vált Európában, hogy fennáll a kockázata annak, hogy ez válik az “új normává” – figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amelynek legújabb adatai szerint az európai tinédzserek mintegy harmadának az egészségesnek tartottnál nagyobb a testsúlya, olvasható a Metropol.hu oldalon.

hirdetés

A WHO európai régiójának 53 országára kiterjedő jelentése szerint a 13 évesek 27 százaléka, míg a 11 évesek 33 százaléka túlsúlyos.

A fizikai inaktivitás magas szintje és az olcsó, cukrokban, zsírokban és sóban gazdag “kényelmes” ételeket népszerűsítő kultúra “halálos” kombinációja a felelős a kialakult helyzetért – hangsúlyozta. A jelentés szerint a 11 éves fiúk és lányok elhízottsági aránya Görögországban, Portugáliában, Írországban és Spanyolországban a legmagasabb, míg Hollandiában és Svájcban a legalacsonyabb, írják a cikkben.

A testmozgás hiánya a probléma egyik fő forrása. Harminchat országból 23-ban a 15 éves és annál idősebb fiúk és lányok több mint 30 százaléka nem végez elég testmozgást. A felnőttek között a túl keveset mozgó nők aránya a Görögországban és Észtországban mért 16, illetve 17 százaléktól a Máltán és Szerbiában tapasztalt 71, illetve 76 százalékig terjed.

  • szöcs

    Meg a “multimocsok” amit élelmiszernek neveznek. A sok rákos beteg is az adalékanyagoknak köszönhetö.