Légiós baktérium a pécsi klinikán

Legionellát, légiós baktériumot azonosítottak a napokban a 400 ágyas klinikán. A pánik azonban felesleges, megbetegedés nem történt, azonnali biztonsági intézkedéseket léptettek érvénybe – írja a Bama.hu.

hirdetés

Prof. dr. Decsi Tamás, a PTE Klinikai Központ főigazgatója a hírportálnak elmondta: a légiós baktériumot egy rutinellenőrzéskor mutatták ki a vezetékekben keringő vízből, majd azonnal meghozták az óvintézkedésekről szóló döntést.

Még mindig nem lehet inni a csapról, és bizonyos időszakokban nem lehetett zuhanyozni. Ilyenkor ugyanis  – hogy kiöljék a baktériumot – pontosan meghatározott forróságú meleg vizet keringtettek, meghatározott időn át a rendszerben.

A legionellával fertőzött víz csupán akkor okoz problémát, ha fertőzött vízpermetet lélegzünk be, ám akkor akár halált is okozhat. Az elővigyázatosság tehát szándékosan túlzott, most palackos ásványvizet a dolgozók és a betegek részére -olvasható a Bamán.

Legkésőbb hétfőn kiderül, továbbra is van-e legionella a rendszerben, avagy a forróvíz-keringtetés meghozta hatását. Addig továbbra is érvényben maradnak a vízhasználatot korlátozó rendelkezések.