Lehet, hogy fertőzött sertést eszünk évek óta

Dánia minden évben fertőzött malacok ezreit exportálja, a megbetegedésre ugyanis sem az uniós, sem a magyar jogszabály szerint nem vonatkozik bejelentési kötelezettség – írja az Origo.hu

hirdetés

Mivel a baktérium a magyar jogszabály szerint nem tartozik bejelentési kötelezettség alá, így az importőrök sem tudhatják biztosan, hogy az átvett állomány hány százaléka fertőzött. Az emberre is veszélyes betegség, az úgynevezett LA-MRSA-fertőzés nem ismeretlen, a 2006 óta jelen lévő kórokozót a gazdaságok meg sem próbálják felszámolni. Egy dán cikk szerint a tenyészsertéseknek 63 százaléka fertőzött.

Magyarország tavaly 7 ezer sertést vásárolt Dániától. Nem csoda, hisz Dánia az egyik legnagyobb sertésexportőr Európában, minden évben 190 ezer élő sertést szállítanak innen a világ 48 országába. Ezzel az Európai Unió teljes sertésexportjának 57 százalékát adják. A legtöbb állatot tenyésztési célra vásárolják meg a partnerországok.

A baktérium számos antibiotikumnak ellenáll, embereken a legtöbbször bőrpanaszokat okoz, de legyengült immunrendszer esetén akár olyan életveszélyes fertőzések forrása is lehet, mint a tüdőgyulladás vagy a vérmérgezés. A Nébih szerint azonban a fertőzés nyomán az esetek többségében az emberek csak hordozók lesznek, betegséget és tüneteket nem okoz a baktérium.