Letartóztattak több FIFA-tisztségviselőt

A svájci rendőrség korrupciós vádak miatt letartóztatta a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség több tisztségviselőjét – írja az Origo.

hirdetés

A nemzetközi szövetség tagjai az elnökválasztással egybekötött FIFA-kongresszusra érkeztek, amikor a svájci rendőrség szerda reggel közülük többet is őrizetbe vett.

A civilruhás rendőrök az ötcsillagos zürichi Baur au Lac luxusszállodában a recepción elkérték több szállodai szoba kulcsát, majd felmentek az emeletre, és elvezették a gyanúsítottakat.

A letartóztatásokat az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma rendelte el, a vád: csalás, zsarolás és pénzmosás. A New York Times azt írja, hat FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le, Sepp Blatter FIFA-elnök nincs köztük. A CNN azt írja, a mostani rendőri akciót hároméves FBI-nyomozás előzte meg.

Ha a szerdai kihallgatáson a nap folyamán megnevezendő gyanúsítottak beleegyeznek a kiadatásba, azonnal átadhatják őket az amerikai hatóságoknak. Ellenkező esetben kiadatási kérvényre lesz szükség.

A FIFA-t már évek óta támadják a korrupció miatt, korábban a 2018-as és a 2022-es focivébével – előbbit Oroszország, utóbbit Katar rendezi – kapcsolatban is kirobbantak olyan ügyek, amelyek rossz színben tüntették fel a szövetséget.

A FIFA egyelőre annyit tett közzé, hogy csak a sajtóból értesült az esetről, és később reagál a hírre. A pénteki FIFA-elnökválasztáson az ötödik ciklusára készülő Blatter egyetlen kihívója Ali bin al-Husszein jordán herceg lesz.