Leválnak a szakiskolák

A nemzetgazdasági tárca új háttérintézménye, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal venné át legkésőbb 2015 szeptemberétől a a szakiskolákat és szakközépiskolákat a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól – írja az Mno.hu.

hirdetés

Czomba Sándor államtitkár a Magyar Nemzetnek adott interjújában arról beszélt, hogy a tervek szerint már idén szeptemberben megalakul a Nemzetgazdasági Minisztérium új háttérintézménye, amely a szakképzés fejlesztése mellett a jövőben a szakiskolák és szakközépiskolák fenntartásáért, illetve szakmai irányításáért is fog felelni.

Szerinte a munkaerőpiac szempontjából fontos lenne, hogy többen tanuljanak szakmát. Jelenleg a középiskolások 40-45 százaléka jár gimnáziumba, illetve szakközépiskolába, és mindössze 10-20 százalék választja a szakiskolát, ráadásul ezen diákoknak is csak mintegy negyede tanul hiányszakmát.

Olyan 3+2 éves rendszert alakítottak ki, ahol a szakma elsajátítása után két év alatt érettségire is felkészülhet a diák, így megteremtették az átmenetet a felsőoktatásba is.