Magyarok is versengenek a Holdra szállásért

Két éve van a versenyzőknek, hogy holdjárót juttassanak a Holdra a Lunar X Prize harmincmilliós fődíjáért. Egyre kevesebben vannak versenyben az eredetileg indult 29-ből, nemrégiben öt újabb csapat adta fel. Még mindig versenyben van a magyar Puli Space Technologies fiatal mérnökökből és kutatókból álló csapata is – írja az Index.hu

hirdetés

Az Prize X és a Google közösen finanszírozza a Lunar X nevű holdmissziót, amelynek célja, magánpénzből működő járművet küldeni a Holdra 2015 végéig. A fődíjat az a csapat nyeri, amely először juttat el – legalább kilencven százalékban magánerőből finanszírozott – járművet a Holdra, és hajt végre megadott határidőn belül bizonyos feladatokat – írja a hírportál.

A magyar versenyző például december elején Hawaii-on tesztelte a holdjárót több napon keresztül. A marokkói sivatagi tesztekhez hasonlóan itt is a csapat egy része repült a Pulival, az irányítók Budapestről vezérelték az eszközt.

A csapatok egy része szakosodott, senki nem tudja a teljes folyamatot önerőből megoldani, tehát rakétát, Holdra szálló egységet és holdjárót is építeni. Éppen ezért vannak, akik csak holdjárót építenek, vannak akik hordozót.

A Lunar X Prize verseny utolsó szakaszába érkezett, a csapatoknak legkésőbb 18 hónappal a határidő előtt le kell fektetni a kilövési terüket és ezen később sem lehet változtatni.

  • Űrturul

    Végre! Ez frankón kihúzza a magyar gazdaságot az elmúlt 4 év recessziójából! Már a Zűrben is minket másolnak! Ugye, hogy érdemes volt stadionokat építeni! Hajrá holdmagyarok!