Már baromfitollból is építkezhetünk

Egy egyedülálló magyar szabadalom környezetbarát hő- és hangszigetelő anyagot készít baromfitollból. Két év alatt kísérletezték ki a módszert, amivel a máskülönben nagyrészt elégetésre kerülő toll felhasználhatóvá válik az építőiparban – írja az Index.hu

hirdetés

Major József, az ötletgazda korábbi építészeti projektjei során figyelt fel a madártoll kiváló hőszigetelő képességére és anyagának, a keratinnak strapabíró szerkezeti tulajdonságaira. Három évvel ezelőtt pedig támogatást nyert a Norvég Alapok zöld innovációs pályázatán, majd beindíthatta a fejlesztést négy magyar cég és egy norvég szervezet közreműködésével.

A pályázati vállalás két különböző, minden vonatkozó követelménynek megfelelő prototípus kifejlesztésére, és az ezek gyártásához szükséges manufakturális gyártósor létrehozására szólt. Az egyik végtermék a külső homlokzati szigetelésre való tollcarton, a másik pedig tollfa nevű, belső hő- és hangszigetelő anyag. A termékeknek konkrét használati értékük mellett környezetvédelmi jelentőségük is van: az óriási mennyiségű, másra használhatatlan szerves melléktermék sorsa 90 százalékban az elégetés, melynek költségessége mellett környezetkárosító hatásai is vannak.

A termék tömeggyártásra is alkalmas, és szeretnének vele nemzetközi piacra lépni, valamint továbbfejleszteni a bútoripari felhasználás irányába is.