Másfél mázsás tök győzött Orfűn

Egyelőre nem hivatalos, de könnyen lehetséges, hogy az Orfűi Tökfesztivál idei győztese egyben a Magyarország Legnagyobb Töke címre is esélyes lehet – írja a bama.hu.

hirdetés

Egy valamivel több mint 138 kilós tök vitte el a pálmát az elmúlt hétvégi Orfűi Tökfesztivál versengésén. Termesztői Kiss Brigitta és Mókus Krisztián, a díjnyertes termés egy kővágószőlősi portán nevelkedett.

– Rendkívüli fesztivál volt az idei, de nemcsak azért, mert a nyertesünk csaknem megduplázta az eddigi, megközelíthetetlennek tűnő 75,5 kilogrammos súlyrekordot. Az idei vetélkedés első hat helyezettje egytől egyig túlszárnyalta a hét évvel ezelőtt felállított rekordot. Az új csúcs tudomásunk szerint jó eséllyel pályázhat a Magyarország Legnagyobb Töke címre is idén – mondta Gonda Tibor, az Orfűi Turisztikai Egyesület Elnöke, a fesztivál főszervezője.

A kilenc éve a Mecsek-Hegyhát Egyesület által indított kezdeményezés mára valóságos mozgalommá nőtte ki magát a térségben. Ma már földrajzi korlát nélkül hozhatják terméseiket a résztvevők, akiknek száma évről évre gyarapszik, idén mintegy húszan neveztek.