MÁV: 6 év, 23 év késés

2008 óta a magyar vasútnak 23 év, azaz körülbelül 12 millió perc késést sikerült összehoznia csak a személyszállító vonatokon – írja az Index.

hirdetés

Ez brutálisan hangzik, de a MÁV adatai szerint átlagosan csupán a járatok 12 százaléka késett. A magyar vasút a legpontatlanabb egész Európában, de a hírek és a vonatozások közben szerzett tapasztalatok alapján a MÁV adatainál sokkal rosszabbnak éreztük a helyzetet – áll az Index beszámolójában.

Ha az ember a saját személyes élményeiből indul ki – kis elővárosi vonatozás, nyáron Balaton, fesztiválok – akkor könnyen úgy érezheti, hogy egész egyszerűen nem tud olyan vonatra felszállni, ami nem késik legalább egy kicsit. Pedig a valós helyzet közel sem ennyire súlyos: 2008 és 2013 között a vonatok 88 százaléka pontosan érkezett.

A 2014-es első félévi adatok szerint tavalyhoz képest jelentősen, hat százalékkal csökkent a késő vonatok aránya, de mivel a hírhedten sok késést hozó nyár nincs benne az adatokban – illetve a téli hónapok is enyhék voltak – , ezért nem biztos, hogy sok okunk van a bizakodásra.