A Mecsekbe jöhetnek a kiégett fűtőelemek

Hamarosan orosz mérnökök vizsgálódnak Paks II. tervezett helyszínén, a fővállalkozó Roszatom még az idén kiírhatja a turbina- és az irányítás-technikai rendszer tendereit. Az atomerőmű kiégett fűtőelemeinek ideiglenes tárolása Krasznojarszk mellett, a végső a Mecsekben lehet. A Világgazdaságnak Aszódi Attila, a beruházás kormánybiztosa nyilatkozott  – írja az Index.hu

hirdetés

Paks II. kiégett fűtőelemei a Krasznojarszk közelében létesítendő nukleáris üzemanyag újrahasznosító üzembe kerülhetnek. „A Paksi Atomerőmű kazettáit ma befogadó Majak erre műszaki okokból nem alkalmas, mert csak mintegy három méter hosszú kazettákat tud kezelni, míg Paks II. kazettái több mint 4 méteresek lesznek” – magyarázta Aszódi.

Az Oroszországba való visszaszállítást a magyar-orosz atomenergetikai kormányközi megállapodás lehetőségként rögzíti. A kiégett kazetták átmeneti tárolása lehetséges Magyarországon és Oroszországban is. Utóbbi esetben sor kerülhet a kazetták reprocesszálására is, ami után a feldolgozási maradékok vagy – reprocesszálás nélkül – maguk a pihentetett kiégett kazetták visszatérnek majd Magyarországra. Az Oroszország elleni szankciók nem gátolják a beruházást. Igaz, a finanszírozásban részt vevő Vnyesekonombank egyes tranzakcióit sújtják a korlátozások, de a magyarországi hitelezést nem.

Január 1-én elindult a két új paksi blokk tervezése a Roszatom Nyizsnij novgorodi Atomenergoprojekt tervezőirodájának szentpétervári egységében. Az orosz mérnökök a VVER-1200/V491 blokktípus terveit adaptálják a paksi telephelyi jellemzőkhöz és a magyar fél műszaki, nukleáris biztonsági követelményeihez.

Már tavaly megkapták az új erőmű telephelyének rendelkezésre álló jellemzőit, de most tavasszal saját maguk is elvégeznek jó néhány vizsgálatot, hogy pontos talajmechanikai adatokhoz jussanak a reaktorépület és a turbinacsarnok alapozásához. Közben egyeztetések is zajlanak a hazai mérnökökkel.