Megbánták az anyák napját?

Az ókorban kezdődött, de az anyák napja modern gyökerei az amerikai polgárháborúig nyúlnak vissza. Az ötletgazda később a viráglobbit hibáztatta és megbánta, hogy kitalálta az ünnepet. Hazánkban a sokgyerekes anyáknak saját napjuk volt – írja az Index.

hirdetés

Már az ókori görögök is, igen. A történelmi leletek szerint először ők rendeztek tavaszi ünnepséget Rheának, minden isten és istennő ősanyjának, és ezen a napon a halandó édesanyák is kitüntetett figyelmet kaptak. Az ünnepet a rómaiak is átvették, ők március idusán emlékeztek meg Cybeléről, aki a római mitológiában Rheának felel meg.

A középkorban az anyáknak nem volt rendszeresen megtartott ünnepük, legközelebb a 17. századi Angliában találunk ilyet. Ott a Mothering Sunday nevű, Nagyböjt negyedik vasárnapján tartott ünnepből alakult ki az anyák napja és kapott vallási színezetet. Ilyenkor a család közös misével és gazdag vacsorával ünnepelt, a családjuktól távolt dolgozók pedig szabadnapot kaptak, hogy hazamehessenek az édesanyjukhoz.
A ma ismert anyák napja csak a 19. század második felében született meg. Julia Ward Howe amerikai költőnő javasolta a megünneplését 1870-ben, és két évvel később Bostonban meg is szervezte az első anyák napját.

A cikk itt folytatódik.