Megéri baristának lenni?

Minden apróságra figyel a kávékészítő mester

Ha ma valaki Magyarországon barista szeretne lenni, akkor 60–120 ezer forintot és pár napot kell rááldoznia. Mit kapunk ezért a pénzért, és érdemes-e belefogni, ha csak hobbisták vagyunk? – írja az Origo.hu

hirdetés

A kávéfőzés, pontosabban eszpresszó és egyéb kávék készítése profi körülmények között látszólag nem valami bonyolult dolog. Az ember fogja az őrleményt, a szép, nagy, bemelegített presszógépbe beleteszi az adagot, és lefőzi a kávét. Ennyi látszik a pult túloldaláról, miután kikértük a presszónkat, tejeskávénkat, esetleg hosszú kávénkat. Aztán, amikor sokadszorra iszunk egy közepes, vagy annál is silányabb kávét, elkezdjük kapizsgálni, hogy talán mégsem olyan egyszerű lefőzni egy csésze presszót, mint az a felületes szemlélő számára tűnik.

Magyarország egyik legnagyobb képzésén, a Barista Hungary által szervezett 5+1 napos tanfolyamon a tematika igen szerteágazó: a kávékészítés technikai paramétereitől kezdve a kávéforgalmazás, termesztés mellett a hatékony munkaszervezés. Amit egy ilyen tanfolyamon el kell(ene) sajátítani, az a kávé egyfajta megértése, annak tudatosítása, hogy minden faktor számít, a víztől kezdve a kávégép tisztaságán keresztül, az őrlésig.

 

Egy baristának nemcsak arra kell odafigyelnie, hogy a lehető legfinomabb kávét főzze, hanem arra is, hogy helyesen, gyorsan, tisztán tudja elkészíteni a rendelést, tisztán tartsa a gépet és a területet.

A baristamunkában a legnagyobb kihívás, hogy gyorsan, precízen, napjában akár százszor megcsinálni ugyanazt, lehetőleg ugyanúgy. Ezeket a jobb képzéseken mind megtanítják, amiből az is következik, hogy ha komoly hobbisták vagyunk, és a célunk, hogy a reggeli kotyogós kávénk minél finomabb legyen, nem feltétlenül van értelme egy többnapos tanfolyamot elvégezni. Erre vannak sokkal egyszerűbb, gyorsabb és költséghatékonyabb módok: workshopok, pár órás tanfolyamok, amit itthon is szerveznek a kisebb kávézók, és amik elsősorban a hobbistáknak adnak hasznosítható tudást.

A profi tanfolyamokon elsajátított ismeretek ráadásul nem mind megvalósíthatók egy kotyogós, pláne kapszulás kávéfőző szintjén, így a tudás megfelelő hardver híján otthon nem lesz hasznosítható.