Megreguláznák a bankokat

Lehúzza, nem húzza?

A banki díjak és költségek megrendszabályozására készül a Magyar Nemzeti Bank azt követően, hogy az egyoldalú kamatemelések gondját levette az ügyfelek válláról a július elején megszavazott devizahiteles-mentő csomag. Az átlátható kamatozás megteremtését követően egy éven belül elkészülhet a jegybanki koncepció a könnyen összehasonlítható számlacsomagokról, de szükség esetén jogszabály-módosítást is kezdeményez az intézmény – írja az mno.hu.

hirdetés

Várhatóan megoldja a július elején megszavazott devizahiteles-mentő csomag az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelések problémáját. Miután a 2012 áprilisa előtt kötött forinthitel-szerződésekre is kiterjed a törvény hatálya, az azután fölvett kölcsönökre pedig igen szigorú, az átláthatóságon alapuló szabályozás vonatkozik, a bankok indokolatlan kamatemelésekkel már nem tudják megcsapolni ügyfeleik számláját.

– Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a pénzintézetek most már az egyéb díjak és költségek emelésével igyekeznek ellensúlyozni a kamatok korlátozásán elszenvedett veszteségeiket – mondta a lapnak Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója. Nagy Márton kifejtette, hogy a tranzakciós illeték áthárítását meghaladóan emelkedtek az elmúlt időszakban a bank- és hitelkártyák, a számlavezetés, a csoportos beszedési megbízások után szedett díjak. Ráadásul akik új számlacsomagot keresnek, azoknak gondot okoz, hogy nem átláthatók a banki szolgáltatások után felszámolt költségek, az indokoltnál bonyolultabb a díjak és a költségek szerkezete. Még a pénzzel foglalkozó szakembereknek is komoly feladat – ha nem lehetetlen – egy-egy, a pénzkezelési szokásokhoz valóban igazodó számlacsomag kiválasztása és a kapcsolódó díjak összegzése, ami alapján el lehetne dönteni, hogy melyik bankot válasszuk.