Megvan az új ukrán elnök?

Szombaton felgyorsultak az ukrán események: Janukovics nem akart lemondani, de a parlament leváltotta, május 25-én előrehozott választások lesznek, Julija Timosenko is kiszabadult, a Majdanon azt mondta a tüntetőknek, “hősök vagytok”, írja a Hvg.hu.

hirdetés

Vasárnapra a leváltott elnök felszívódott, időközben ugyanakkor a parlament megválasztotta ideiglenes utódját. Kelet-Ukrajnában azonban továbbra is nagy a feszültség.

Letartóztatási parancsot adott ki Viktor Janukovics volt elnök ellen Ukrajna ideiglenes belügyminisztere. A megbuktatott államfőről napok óta nem tudni, hol van, vasárnap állítólag a Krím-félszigeten látták. Ma Kijevbe utazik az EU külügyi főképviselője, aki Ukrajna támogatásáról is tárgyal majd, olvasható a cikkben.

Ukrajnáról is tárgyalnak a visegrádi országok külügyminiszterei román, bolgár és görög kollégáikkal hétfőn Budapesten. Mivel hét uniós tagállam képviselteti magát az eseményen, ez lesz a tagállamok külügyminisztereinek legszélesebb körű találkozója a tárcavezetők múlt csütörtöki brüsszeli rendkívüli ülése után.