Mérgek miatt halnak meg a rétisasok Baranyában

Egyre több rétisas hal meg mérgezés miatt, Baranya is a legkiemelkedőbbek között van e tekintetben – írja a Bama.hu.

hirdetés

A baranyai rétisasok állománya erősödik, de egyre több mérgezéses esetről is hallani. Legutóbb a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNP) természetvédelmi őrét értesítették, hogy Orfűn a Bánosra vezető út közelében találtak egy elhullott rétisast. A tetem görcsbe szorult lábakkal feküdt a földön, csőrén habos vér volt. A sas pusztulásával kapcsolatban egyéb nyomot a természetvédelmi őrök nem találtak, de a tünetek alapján nem zárhatták ki a mérgezés gyanúját sem.

Horváth Zoltán, a DDNP tájegységvezetője a Bama.hu lapjának elárulta, hogy a rétisas-mérgezéses esetek a leggyakrabban nem szándékosak, és jellemzően az apróvadas területeken fordulnak elő, ahol a mérgeket károkat okozó állatok gyérítéséhez helyezik ki, mint például a dolmányos varjú vagy a róka. Azonban így akár a rétisasok is megtalálhatják a csalikat.

Az országos rétisasállomány jelenleg mintegy 300 párból áll, és a Duna–Dráva Nemzeti Park működési területén ennek mintegy a fele él.

A Helicon Life projekt célja pont az, hogy a sasokat érintő mérgezéseket visszaszorítsák. Három modern módszert is bevezettek, köztük a kutatásokat végző, méreg- és tetemkereső kutyás egységek és műholdas jeladók segítségével követik a sasok mozgását, valamint a madarak vedlett tollaiból kivont DNS segítségével Kárpát-medencei lefedettségű DNS-ujjlenyomat adatbázist is építettek.

A Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság területén még Bács-Kiskun és Tolna megye érintett súlyosan a rétisasok mérgezésével kapcsolatban.