Miért pózol szesszel Orbán?

Ismerői szerint Orbán Viktor soha nem volt nagy piás, de most pálinkával pózol, és azzal dicsekszik, hogy egyedül megiszik egy üveg bort. Miért lett neki ez fontos? – teszi fel a kérdést cikkében az Origo.

hirdetés

A miniszterelnök a közelmúltban egyre többször tűnik fel közszereplésein alkohol társaságában – írja a lap.

A Hot magazin decemberi számában, amely hatoldalas beszámolót készített az Orbán Ráheléknél karácsonyozó Orbán családról, két olyan fénykép is megjelent, amelyen Orbán Viktor a vejével, Tiborcz Istvánnal pálinkázik. Januárban ismét családi környezetben gurított le egy kupicát Orbán, ezúttal a Rogán család szakonyfalui otthonában elfogyasztott sütemények közben (miután kiderült, hogy Rogán Antal gyerekkorában túsz és rönkhúzó is volt már). Pár nappal később Szlovákiában egy pohár borral koccintott a születésnapos Schuster egészségére (majd kovácsnak öltözve nekiállt elkészíteni egy ásót). Január végén már egy elnyújtott óóá-val is kifejezte örömétamiatt, hogy forralt borral kínálták meg a 21 Étteremben, amikor a feleségét, Lévai Anikót helyettesítve adta át a Családbarát Médiáért díjat.

Február közepén pedig már arról tartottak fontosnak feltenni egy videót a miniszterelnöki Facebook-oldalra, hogy Orbán Viktor azzal vezet fel angolul egy tárgyalást a General Electric nevű világcég vezetőivel, hogy előző nap megivott egy üveg vörösbort (bár a videóban „felbontottamnak” fordítják). Orbán elmesélte, hogy azért ivott egyedül, mert a felesége késő estig a választókerületükben induló Fónagy Jánosnak gyűjtött ajánlásokat – szedte össze az Origo.

Orbán Viktor

Pedig nem is nagy ivó

A lap úgy tudja, a közszereplésein megszaporodott felespoharak ellenére Orbán korántsem áll nagyivó hírében. „Voltak, akik szerettek italozni, de Viktor nem tartozott közéjük, rá egyáltalán nem volt jellemző az ivás” – mondta róla az Origónak egy korábbi kollégiumtársa, aki szerint ebben az is szerepet is játszott, hogy Orbán akkor még intenzíven focizott. „Nem volt antialkoholista, megivott egy-egy sört. A bort is megitta mértékkel, de nem volt az a típus, aki túlzásba vitte” – mondta az ismerőse, aki szerint Orbán a budapesti éjszakai életbe sem járt. Az estéket inkább a kollégiumban töltötte, és a hozzá közel állókat is onnan ismerte.

Aktív politikusként is tartózkodó maradt a viszonya az alkohollal. Az Orbán mellett 2003 és 2006 között szóvivőként dolgozó Révész Máriusz legalábbis most úgy emlékezett vissza arra az időszakra, hogy a Fidesz-elnök napközben soha nem fogyasztott alkoholt, csak legfeljebb esti rendezvényeken, például vacsorákon megivott néha egy aperitifet.

Imázsépítés?

Talán nem véletlen azonban, hogy épp a kampány idején váltak feltűnőbbé az alkoholos szereplések. Az Ipsos korábbi kutatásai szerint a ciklus közepén eltávolodtak a Fidesztől a politikát valószínűleg kevésbé intenzíven követő, alacsonyabb iskolázottságú kisvárosi szavazók, a párt így az elmúlt egy évben a visszaszerzésükre komoly erőfeszítéseket tett. A kormánypárt legerősebb fegyvere ebben a rezsicsökkentés volt, de ezt a célt szolgálhatta az is, hogy Orbánt igyekeztek – többek között alkoholt is fogyasztó – átlagemberként bemutatni.

  • va-la

    Úgy tűnik, hogy az írásnak sincs véleménye – de értelme, értelmes következtetése sem. Hogy miért kellett idehozni az Origo-t? Hmmm!