Migrációs válság: teljes baloldali összeomlás jöhet Svédországban

Egy hónappal a parlamenti választás előtt továbbra is a bevándorlásellenes Svéd Demokraták vezetik a népszerűségi listát. A skandináv országban egyre élesebb a kampány, legutóbb egy dokumentumfilmet cenzúráztak ki a legnépszerűbb videómegosztó oldalon. A választás abból a szempontból is történelmi lehet, hogy száz év után lehet, csak a második helyen végeznek a szociáldemokraták, és így véget érhet a bevándorlásbarát politika – írja az Origo

hirdetés
Uránia Mozi

Egy hónappal a svédországi parlamenti választások előtt egyre élesebb a pártok közötti küzdelem, de továbbra is a bevándorlásellenes Svéd Demokraták (SD) a legesélyesebbek arra, hogy megnyerjék a voksolást. A Jimmie Akesson vezette alakulat a legújabb felmérések szerint nagyjából a szavazatok 25 százalékára számíthat. A második helyre nagy valószínűséggel a kormányzó szociáldemokraták futhatnak be. Ők nagyjából 21-24 százalékra számíthatnak. Mindez egyébként a párt történetének a leggyengébb szereplése lehet – írja a lap.

Ilyen 100 éve nem történt

A svéd szociáldemokraták abban az esetben, ha a következő egy hónapban nem történik jelentős változás, akkor az elmúlt száz év legrosszabb eredményét érhetik el. A párt legutóbb 1912-ben végzett a második helyen, és akkor éppen csak átlépték a 20 százalékos támogatottsági értéket.
A kisebbségben kormányzó Stefan Löfven miniszterelnök számára tehát tragédiába fordulhat a választás, mivel egy meglehetősen bonyolult helyzet alakulhat ki a voksolás után.

Ennek a helyzetnek a lényege, hogy 2014 óta a mostani szocdem-zöld kisebbségi koalíció csak a jobbközép pártokkal kötött megállapodás alapján tudja elfogadtatni a költségvetést. A mostani választás után azonban előállhat olyan helyzet, hogy a bal- és jobbközép erők együttesen sem tudnak többséget felmutatni a parlamentben, így pedig vagy az általuk szélsőjobboldalinak tartott SD szavazataira lesz szükségük, vagy az egyre erősebb szélsőbaloldallal kell együttműködniük.