Milliókat utalnak tévedésből

Nem fog menni a netes utalás

Naponta több alkalommal történik téves utalás, de vajon mit kell tennünk, ha a mi számlánkra érkezik plusz pénz? – teszi fel a kérdést a Pénzcentrum.hu, s meg is válaszolja azt.

hirdetés

Mint írják, több millió banki utalás történik naponta, azonban ahhoz, hogy az általunk utalni kívánt pénz rossz címzettnél landoljon, már egyetlen számjegy félreütése is elegendő. Akadnak meghökkentő példák is, amikor valakiből nem várt milliomos lett – ha csak egy rövid időre is.

Ilyen meghökkentő eset volt 2014-ben, amikor egy nagykőrösi férfinek a bankszámlájára 6 millió forintot utalt tévedésből a munkáltatója. A “szerencsés” férfi nem vacakolt sokáig, hamar el is költött belőle közel 4 millió forintot, de a gyorsan jött gazdagság nem tartott sokáig, nem sokkal később rendőrök kopogtattak az ajtaján.

Felhívják rá a figyelmet: amennyiben a címzett költ a összegből, és az utaló visszautalást kezdeményez, úgy a címzett jogalap nélküli gazdagodására való tekintettel a Ptk. az irányadó: az alaptalan összeget vissza kell téríteni, kizárólag jóhiszeműség esetén nem terheli a kötelezettség a címzettet, amikor is jogosultnak érezhette magát