Mindenki mindenkit feljelent

Vannak, akiket az irigység vagy a bosszú motivál, de sokaknak egyszerűen az igazságérzetüket nem hagyja nyugodni, ha törvénytelenséget tapasztalnak, azért tesznek közérdekű bejelentést az adóhatóságnál, adta hírül a Világgazdaság.

hirdetés

Az elmúlt években megszaporodtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz érkezett közérdekű bejelentések: számuk 2011-ben még a harmincezret sem érte el, tavaly pedig már meghaladta a 37 és fél ezret. A bejelentők valamivel több, mint a fele – 55-58 százaléka – megőrizte inkognitóját, de szép számmal akadnak, akik névvel, címmel vállalják, amit leírtak. Így lehet tudni, hogy nem ritkán személyes érintettség is közrejátszik a bejelentéseknél: gyakori, hogy egykori munkaadó, korábbi üzlettárs, elvált házastárs a bejelentés alanya.

A feltűnő vagyongyarapodással kapcsolatos bejelentésekről még a NAV-nál is úgy látják, hogy azokat számos esetben az irigység, vagy a személyes sérelem motiválja, ettől függetlenül ezek sem mindig megalapozatlanok. Ahogyan azok, amelyek ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem eltitkolásáról, fiktív számlák kibocsátásáról, engedély nélküli szervezett szerencsejáték szervezéséről, vagy pénznyerő automaták üzemeltetéséről szólnak, írják a cikkben.

A Bűnügyi Főigazgatósághoz érkező ügyekben sokszor előfordul, hogy a bejelentők pontos leírást adnak a feketéző, vagy szerintük adócsalással hatalmas haszonhoz jutó vállalkozások elkövetési módszereiről.