MSZP-Párbeszéd: 10 százalékot kell elérni

Az már tavaly év végén eldőlt, hogy az MSZP összefog a Párbeszéddel és Karácsony Gergely lesz a közös miniszterelnök-jelölt. Az viszont egyelőre nyitott kérdés, hogy milyen konstrukcióban indul a két párt – írja az Index.

hirdetés

Ha mindkét párt logója szerepel a szavazólapon, akkor ez azt jelenti, hogy a bejutási küszöb a törvény szerint 5-ről 10 százalékra emelkedik. Ez persze egy olyan nehézség, amelyet a két párt magának állít elő. Így viszont mindkét pártnak lehet külön frakciója, amihez a Párbeszéd ragaszkodik.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke erről csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: “közös listát állít az MSZP és a Párbeszéd, a névsort Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke vezeti, aki a két párt közös miniszterelnök-jelöltje is lesz.”

Arról, hogy a listán hány helyet kapna a Párbeszéd és a Magyar Liberális Párt, Molnár Gyula az MTI szerint közölte, a helyekről nincs még konkrét és végleges megállapodás, azon dolgoznak, hogy a következő parlamentben a Párbeszédnek önálló frakciója legyen.

Ahhoz, hogy mindkét pártnak frakciója legyen, az kell, hogy mindkét pártnak 5 képviselője jusson be a parlamentbe, és mindkét párt felkerüljön jelölőszervezetként a szavazólapra.

A bejelentést tehát lefordíthatjuk úgy, hogy a Párbeszéd logója is fent lesz a szavazólapon, és 10 százalék lesz a küszöb a két pártnak. A dolgot azonban azért nem tekinthetjük lezártnak, véglegesnek, mert erről a pártok testületeinek, legvégén az MSZP kongresszusának kell döntenie.