Nálunk vásárolnak a horvátok

Érzékelhetően növekedett a határ közelében található településeken, de még Pécsett is a horvát vásárlók száma, akik közül sokan nálunk szerzik be az élelmiszereket a hétköznapokra és az ünnepekre készülődve is. A szerbek a műszaki cikkekre utaznak – írja a Bama.hu

hirdetés

A kilencvenes évek elején letűnt aranykor ugyan aligha tér vissza, de a horvátok közül – különösen az ország tavaly nyári uniós csatlakozása óta – ismét egyre többen járnak át Magyarországra vásárolni. A mindennapi fogyasztási cikkek, elsősorban az élelmiszerek jelentősen olcsóbbak nálunk, mint Horvátországban. Az árelőny átlagosan tíz-húsz százalék Magyarország „javára”, egyes cikkek akár feleannyiért is megvásárolhatók. Utóbbiak közé tartozik például a kávé, a kenyér, az étolaj, a vény nélkül megvásárolható gyógyszerek.

Ez a magyarázata, hogy a határ közelében található városokban, de még Pécsett is egyre több horvát rendszámú kocsit lehet látni a bevásárlóközpontok parkolóiban. Bár nyilván nem mindenki költekezni érkezik hozzánk azok közül, akik átlépik a határt, figyelemre méltó tény, hogy tavaly csaknem egymillió-négyszázezren vették igénybe valamelyik átkelőhelyet a megyében, csak Udvarnál több tízezerrel nőtt a személyforgalom.

Néhány évvel ezelőtt, amikor egekbe szökött a benzin ára, megközelítve a négyszázötven forintot, sok, a határ közelében lakó magyar járt át tankolni a szomszédba, mivel Horvátországban néhány tíz forinttal olcsóbb volt az üzemanyag.
Még idén januárban is megérte a kiruccanás a dízeleseknek, a gázolaj literje akkor harmincöt forinttal volt olcsóbb Horvátországban, így egy ötvenliteres üzemanyagtartály esetén a megtakarítás 1750 forint volt tankolásonként.

Most viszont éppen fordított a helyzet, nagyjából ugyanennyivel kerül kevesebbe nálunk a 95-ös benzin. A gázolaj szintén olcsóbb idehaza, az árkülönbség azonban kisebb. Mindebből következően üzemanyag-turizmusról ugyan nem beszélhetünk, de a benzinkutasok gyakran találkoznak horvát rendszámú kocsikkal az állomásokon – ha már eleve nálunk járnak szomszédaink bevásárolni, nem hagyják ki a tankolást sem.