Ne legyen beteg Tanzániában!

Leveri az embert a lábáról

A felkészült utazó biztosítással érkezik egy adott országba, hogy baj esetén ne kelljen vagyonokat fizetni a kezelésért. Vannak azonban olyan országok, ahol még ez sem garancia a felépülésre – írja az Origo.

hirdetés

Az International SOS egy olyan világtérképet készített el, amely információval segíti az utazókat és az alkalmazottaikat kiküldő vállalatokat. A szervezet öt kategóriába sorolta az országokat: alacsony, közepes, magas és extrém kockázatúakra, valamint a nagy, gyorsan fejlődő országokra. Utóbbiakban óriási különbség van a nagyvárosok és a vidéki területek szolgáltatási színvonala között.

A térkép itt látható.

Az aligha okoz meglepetést, hogy Európa, Észak-Amerika és Ausztrália az alacsony kockázatú kontinensek közé tartoznak, hiszen az ottani egészségügyi ellátás magas színvonalú. Az olyan népszerű úti célok, mint Mexikó, Törökország, Marokkó és Thaiföld azonban csak a közepes kockázatúak között szerepelnek. Ilyen országokban különösen fontos, hogy az nyaralók utánajárjanak a legjobb egészségügyi szolgáltatónak, néhány esetben pedig célszerű más országokban kezeltetni a betegségüket. Magyarország is ide tartozik.

A magas kockázatú országok között is lehet találni a turisták által kedvelt célpontokat. Ilyen például Tanzánia, Egyiptom, Laosz vagy Kambodzsa. Itt korlátozottan állnak rendelkezésre orvosi eszközök és gyógyszerek, és fertőző betegségeket is könnyen el lehet kapni.

A legdurvább helyzet számos afrikai országban, valamint Afganisztánban és Észak-Koreában van. Ezeken a helyeken betegnek lenni tényleg felér egy katasztrófával.