Nekimentek a vasárnapi zárva tartásnak

A boltok vasárnapi nyitva tartásának korlátozása kizárólag az emberek érdekében született? – teszi fel a kérdést az MNO.hu, cikkében pedig hosszasan taglalja a vasárnapi zárva tartás okait és következményeit.

hirdetés

Szerintük az a megoldás, hogy néhány vagy éppen sok, de mindenképpen konkrét szabálytalankodó miatt szinte az összes üzletet bezáratják vasárnap, kifejezetten kollektív büntetésnek tetszik, ami minimum illetlenség mostanában itt, ezen a felvilágosultnak mondott földtekén. Nem mellékesen a magyar lakosság nagy többsége önállóan is képes eldönteni, mivel szeretné elütni a szabadidejét, még akkor is, ha a szabadidő eszméje az elidegenedés terméke.

A kereskedők azon állítása, hogy rövidebb nyitvatartási időhöz kevesebb személyzet szükségeltetik, tehát kénytelenek lesznek dolgozókat elbocsátani, csak feltételezés, a gyakorlatban biztosan nem így lesz. Az is nyilvánvaló, hogy az emberek nem fognak kevesebbet fogyasztani, így a boltok forgalmában sem lesz csökkenés. Bár ezen az alapon elegendő lenne, ha az üzletek csak heti egy órát lennének nyitva, akkor sem vásárolnának kevesebbet, viszont mennyivel többet pihenhetnének a vásárlók meg a kereskedők is.