Nem dohányzunk kevesebbet?

Évi 190 ezer forint mehet el cigire

Meglepő eredménye lett annak a felmérésnek, amelyben a magyarokat kérdezték arról, hogyan látják a saját egészségügyi helyzetüket. A válaszokból kiderült, hogy egyáltalán nem csökkent a dohányzók száma a területet érintő szigorítások ellenére, és az alkoholisták száma is magasabb lehet a hivatalosnál – írja az Origo.

hirdetés

Bár a magyarok csaknem kétharmada jónak tartja az egészségi állapotát, mégis a halálozási ranglistákon a világ élmezőnyében vagyunk – ilyen és ehhez hasonló ellentmondásokat lehet felfedezni a KSH hivatalos adatai és a legfrissebb önbevallás alapján készített 2014-es egészségfelmérés között. A kutatás során 532 településen 9431 címet kerestek föl, ebből 5826-an válaszoltak az Európai Unióban is feltett kérdésekre.

Az egészségfelmérésből egyebek között kiderült, hogy a felnőtt lakosság 29 százaléka dohányzott 2014-ben, ami elenyésző csökkenés a legutóbbi 2009-es méréshez képest, amikor 31 százalék volt ez az arány. Még jobban árnyalja a képet, ha a rendszeres dohányosok arányát nézzük, ahol hibahatáron belüli, egyszázalékos csökkenést lehet látni. Aggasztó, hogy öt év alatt a 18–34 éves korosztályban jelentősen nőtt a rendszeres dohányosok aránya, mind a nők, mind a férfiak körében.

A cikk itt folytatódik.