Nem lehet végrehajtani

Az adósok kérelmére meg kell szüntetniük a végrehajtóknak a munkabérletiltásokat a devizahiteles-törvény értelmében – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Patyi Gergely igazságügyi államtitkár, miután bemutatták a lapban: a végrehajtók több esetben nem függesztik fel az eljárásokat, s továbbra is vonják az adósok bérét.

hirdetés

A devizahiteles-törvény egyértelműen fogalmaz, a munkabérletiltásokat fel kell oldani, ha azt az adós a jogszabály alapján kéri a végrehajtótól – közölte az államtitkár a lappal.

Szerinte a végrehajtó nem tarthatja vissza az adós fizetését arra hivatkozva, hogy annak tovább kell „parkolnia” a végrehajtó vagy a munkáltató számláján. Mint mondta, a kamarának jeleznie kellett volna az adósoknak, mit kell tenniük, miután első nyilatkozatuk arról szólt, hogy a törvény hatálybalépése után haladéktalanul és soron kívül felfüggesztik a végrehajtásokat, s a munkabérletiltásokra, illetőleg a hatósági átutalási megbízásokra tett intézkedéseket feloldják. Az államtitkár rámutatott, ez utóbbi tájékoztatás szerint ugyanis az adósok joggal várták el, hogy automatikusan felfüggeszti a végrehajtó a velük szemben indult végrehajtási eljárást, és augusztusban így már teljes bért kaphatnak.