Nem vágynak haza

Miközben épp készülőben van egy filmes projekt a külföldön élő magyarok motivációiról, egy friss kutatás azt mutatja, a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok többsége nem vágyik vissza – írja a Vg.hu.

hirdetés

Bejelentési kötelezettség híján nincs pontos adat, hány magyar él külföldön, de a becslések szerint 250-500 ezer főre tehető a számuk. A kivándorlás a 2000-es évek végétől gyorsult fel, a legfőbb befogadó országok az Egyesült Királyság, Németország és Ausztria.

A Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézete Londonban végzett egy kutatást a közelmúltban a Menjek/Maradjak dokumentumfilm-sorozat alkotóival együttműködésben.

5200-an válaszoltak az online kérdőívre, több mint 50 százalékuk volt felsőfokú végzettségű, és az átlagéletkoruk 33 év volt – írja a cikk.

A legfőbb ok a kiköltözésre természetesen a munkavállalás, de sok esetben szövevényesebb a motiváció.

A többség a közeljövőben nem tervezi, hogy hazajön, csaknem háromnegyedük soha, vagy a következő öt évben biztosan nem térne vissza, egyötödük szerint ez néhány év múlva jöhet szóba, és nagyjából 6 százalék nyilatkozott úgy, hogy egy éven belül visszatér Magyarországra.