Német nemzetiszocialista narancslé – ez a Fanta

Maradék alapanyagokból készült a Coca Cola német gyárában a Fanta – azért találták ki, mert a kóla alapanyagaként szolgáló kólaszirupot a kereskedelmi embargó miatt nem lehetett behozni az országba – írja az Origo.

hirdetés

Max Keith, aki a német Coca-Cola-gyár vezetője volt a második világháború alatt, azért találta fel a Fantát, mert nem volt más – ebben az időszakban a náci Németországot kereskedelmi embargó sújtotta az Egyesült Államok részéről, így nem tudták beszerezni a kólagyártáshoz elengedhetetlen alapszirupot.

fanta2
Haverok, buli, Fanta

A gyárban ezért azokból a maradék anyagokból kezdtek el szénsavas üdítőt gyártani, ami senkinek nem kellett: tejsavót és almatörkölyt használtak fel a narancsos ital megalkotásához.

A világháború vége után a Coca-Cola szabadalmaztatta a formulát és a Fanta védjegyet is, egyelőre azonban nem kezdte meg a gyártást. Amikor azonban az 1950-es években a Pepsi többféle üdítővel jött a piacra, a Coca-Cola is újra elindította a Fanta készítését 1955-ben. Azóta is ez a márka egyik legkedveltebb itala.