Nemzeti közmű: részletek

Legkésőbb 2015 márciusában megkezdi munkáját a nemzeti közműszolgáltató holding, amelynek bázisát az állami tulajdonba került Főgáz jelentheti – írja az mno.hu.

hirdetés

A Miniszterelnökséget vezető miniszter egy fórum előtt újságíróknak elmondta: az első nemzeti közműszolgáltató holding feladata először az áram-, a gáz- és távhőszolgáltatás lesz. A víz-, a szennyvíz- és a hulladékszolgáltatás később kezdődhet – tette hozzá. A holding szervezésével kapcsolatos feladatokkal Németh Lászlóné miniszterelnökségi államtitkárt bízta meg a miniszterelnök.

A teljesen állami tulajdonú cég azzal fog próbálkozni, hogy piaci körülmények között, a vetélytársakat a versenyben megverve áramot, gázt és távhőt szolgáltasson lehetőség szerint minél több háztartás számára – közölte Lázár János. A politikus úgy fogalmazott, a kormány nem állami eszközökkel akarja „lenyomni” a jelenlegi piaci szereplőket, az állami cég magas színvonalú szolgáltatással és versenyképes árakkal kívánja elnyerni a fogyasztók bizalmát.

Az uniós jogszabályok alapján a hálózat fenntartása és a fogyasztók ellátása elkülönül egymástól, így nincs technikai akadálya a szolgáltatásnak. Az állam megvásárolta a Főgázt, amely jó alapja lehet a nemzeti közműszolgáltató holdingnak – mondta a miniszter.

Ismert, Lázár János szombaton jelentette be, hogy a kormány csütörtöki ülésén döntött a nemzeti közműszolgáltató létrehozásáról. Mint mondta, a cél alapvetően nem a profit elérése lesz, hanem hogy biztonságos és olcsó szolgáltatást nyújtson. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Hír TV-ben azt hangsúlyozta a holding kapcsán, hogy olyan országok közé akarunk tartozni, ahol a rezsi megfizethető, ehhez szükség van egy közműholding létrehozására.

A Magyar Energetikai Társaság tanulmánya alapján a Magyar Nemzet korábban arról számolt be, hogy a lakossági fogyasztók járhatnak jól az állami közműholding létrehozásával.