Népszavaznak a betelepítésről Franciaországban is

Lehet, hogy ragadós a magyar példa: vasárnap Allex-ben, a középkori műemlékeiről ismert 2500 lelkes francia kisvárosban is népszavazást tartanak a lakosok a migránsok betelepítéséről. A francia kormány terve szerint a Calais-ban ragadt migránstábort megszüntetése után szétosztanák a bevándorlókat a települések között – Allex 50-et kapna a nyakába – írja az Origo.

hirdetés

Persze mindezt meghálálva a francia vezetés 470 ezer eurót ígért a falunak. Gérard Crozier polgármester egy Allex-ra dobott bombához hasonlította a migránsok esetleges érkezését.

A kormány szándéka szerint egy korábban alkoholbetegeket ellátó, már üres épületbe költöztetnék őket.

Nemrég Páva Zsolt polgármester elmondta, Pécsen is vannak olyan üresen maradt épületek, ahová esetlegesen könnyen betelepíthetnének migránsokat, ha Brüsszel úgy döntene.

A francia lakosok félnek, erőszaktól és a terrorizmustól tartanak, nem szeretnének mini-Calais-t a faluba. Egy helyi cég vezetője azt nyilatkozta, akár fegyvert is fogna a bevándorlók ellen, hogy ne legyen muszlim Európa. Az allex-i segélyszervezetek persze fel vannak háborodva, a hatóságok pedig nem tartják legálisnak a mini népszavazást. A polgármester szerint azonban a lakosoknak joguk van elmondani véleményüket.

Illegális bevándorlás - Migránsok a magyar-szerb határnál, bevándorló, menekült
Nem kérnek a franciák az erőszakból

A franciák aggodalma korántsem indokolatlan: ahogy azt Földi László biztonságpolitikai szakértő nemrég Pécsen elmondta, náluk körülbelül 15 ezer dzsihadistát tartanak számon – őket kellene megfigyelni, lekövetni. Úgy fogalmazott, lassan láthatóvá válik, hogyan radikalizálódik az élet körülöttünk.

Az allex-i polgárok ebből nyilván nem kérnek.

A francia falu esete kísértetiesen hasonlít a martonfai menekülttábor ügyére, és az azt kiváltó felháborodásra.

Ugyan a hatóságok nem ismerik el a franciák népszavazását, a lakosok akaratának kinyilvánítása mégis erővel bír, ez bizonyos.

Ifjabb Lomnici Zoltán nemrég Pécsett azt mondta, Juncker, az Európai Bizottság elnöke tiszteletben tartotta tavaly a görög népszavazás eredményét, a görögök akaratát, mi, magyarok is ugyanezt várjuk el most. Egy eredményes referendum után Brüsszelnek nem lenne meg a joga, hogy migránsokat telepítsen be.

Szintén ebben reménykedhetnek Allex lakosai vasárnap.