Olcsóbban jön a gáz

Mától ezer köbméterenként 300 dollárnál olcsóbban érkezik az orosz gáz, amiért 2012 utolsó hónapjaiban még 560 dollárt fizettünk. Az augusztusban behozott mennyiség jelentősen nőni fog. Ha elakadna az Ukrajnán keresztüli behozatalunk, akkor a télen csak a tárolt mennyiségre, saját termelésünkre és némi nyugati importra számíthatnánk – írja a Világgazdaság online kiadása.

hirdetés

A lap híradása szerint augusztus 1-től is rendben érkezik Magyarországra az orosz gáz, ami azért hangsúlyozandó, mert az üzletben érintett orosz Gazprombank is rajta van azon a szankciós listán, amelyet az Egyesült Államok a Krím elcsatolására válaszul állított össze. Az import jelentős része a magyar-orosz Panrusgáz Zrt-en keresztül érkezik, a kisebb, de szintén számottevő hányada pedig a közvetve Gazprombank ellenőrzésű Centrex Zrt. közreműködésével.

„Bár Günther Oettinger uniós energiabiztos is hangsúlyozta, hogy a szankciók a napi gázügyleteket nem érintik, magyar és amerikai jogi szakértők bevonásával és a bankok aktív részvételével megvizsgáltuk, mi a teendő az új helyzetben. A gázszállításhoz szükséges minden akkreditív időben megnyílt, minden garancia rendelkezésre állt, a behozatal zavartalan” – válaszolt a Világgazdaságnak a Centrex vezérigazgatója.