Őzek és nyulak haltak keserves halált

Rágcsálóirtó szer végzett el több közel 100 száz őzzel és 80 nyúllal Orosháza határában, az állatok lassan, belső vérzésben pusztultak el – írja az Origo.

hirdetés

Tömeges állatpusztulást okozott az orosházi szántóföldekre kiszórt patkányméreg. Az Origo a helyi Dózsa vadásztársaság egyik tagjától úgy tudja, közel száz őz, és 70-80 nyúl is elpusztulhatott, miután beleevett az irtószerbe.

A férfi szerint nem szándékos mérgezés, hanem gondatlanság állhat a tömeges állatvész mögött. Mint megtudtuk, az érintett, több száz hektáros szántó egy vállalkozás tulajdona, a földek Orosháza keleti határában találhatóak.

A toxikológiai vizsgálat szerint a méreg boltokban is kapható típus, szántókon azonban tilos bevetni. Az irtószer a gyomor nyálkahártyáján keresztül szívódik fel, és véralvadás gátló hatású. Az állatok ezért hosszú ideig haldokoltak, és belső vérzésben pusztultak el.

Az Orosházi Járási Ügyészség a tömeges elhullás miatt állatkínzás gyanújával indított el eljárást, az ügyben a helyi rendőrkapitányság nyomoz.