Paks: szerződések górcső alatt

1999 januárjában több vizsgálatot is indított a Paksi Atomerőmű felügyelőbizottsága, ezek egyike többek között a szakértői, tanácsadói szerződéseket vette górcső alá. A vizsgálat szerint ezek a szerződések homályosak és ellenőrizhetetlenek voltak, ráadásul feltehetően korábban is ez volt a gyakorlat a tanácsadók alkalmazásánál; a lajstromban Medgyessy és Gyurcsány cége, írja az Mno.hu.

hirdetés

A vizsgálat több szerződésről megállapította, hogy a tanácsadók mindegyike korábban az atomerőmű vezető munkatársa volt, tevékenységüknek írásos nyoma nincs vagy alig van, ellenben mindegyik szerződés magas díjazású, és mindegyiknél ugyanazok a személyek a megjelölt kapcsolattartók, olvasható a cikkben.

A bizottság vizsgálta a Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozó Agóra Marketing Kft.-vel kötött szerződéseket is; az Agóra nem szerepelt a szerződéses partnerek jegyzékében. A céggel 1997-ben kötött, majd 1998-ban meghosszabbított szerződésben a jelentés szerint annyira általános leírásban rögzítették a társaság feladatait, hogy abba szinte bármilyen munka beletartozhatott, holott az ebben a körben magas, havi 8 millió (mai árfolyamon mintegy 20 millió) forintos díjazás indokolná a pontos feladatmegjelölést. Így ennél a szerződésnél sem állapítható meg, hogy ez a kiemelt díjazás arányban állt-e az elvégzett feladatokkal.