Példátlan korrupciós ügy: 167 milliárd tűnt el

Hihetetlen összeg, 167 milliárd forint tűnt el a 4-es metró beruházása során – ezzel az eredménnyel zárult az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) éveken át tartó nyomozása. Most az Európai Bizottság akár 76,6 milliárdos büntetés megfizetésére is kötelezheti Magyarországot. Erről a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, Csepreghy Nándor beszélt.

hirdetés

Csepreghy az EU történetének legnagyobb korrupciós ügyének nevezte a történteket. Elmondta: Brüsszel elkészítette a szocialista és szabad demokrata kormányok, illetve a szocialista és szabad demokrata budapesti városvezetés mérlegét, és eszerint a 4-es metró beruházása Magyarország 13 éves európai uniós történetének legnagyobb fejlesztése és egyben legnagyobb korrupciós ügye is volt.

Az államtitkár ismertette, a metróberuházás szerződéseinek összköltsége 452 milliárd 554 millió 224 ezer forint volt.

Az OLAF szerint a korrupcióval és szabálytalansággal érintett szerződések összege 272 milliárd 823 millió 488 ezer 215 forint. Brüsszel azt állítja, hogy 166 milliárd 998 millió 258 ezer 356 forint „elloptak vagy elcsaltak”, ezért ezt a pénzt az európai hatóságoknak és a magyar kormánynak vissza kell követelnie – mondta, jelezve, hogy ebből a pénzből 76,6 milliárd forint az, amit uniós fejlesztésként fizettek ki, és ez az az összeg, amit a brüsszeli nyomozati jelentés szerint visszakövetelhetnek Magyarországtól.

A teljes cikk a Magyar Idők oldalán olvasható.