Politikai hírek: nyert az MSZP

Hat televízió – M1, Duna TV, TV2, RTL Klub, HírTV és ATV – esti fő híradóit elemezve a Nézőpont Intézet megállapította: a politikai hírek aránya a közszolgálati csatornákon volt a legmagasabb, 67 százalékos. Kiderült továbbá, hogy a Magyar Szocialista Párt (MSZP) 2,3 százalékponttal megelőzve a Fideszt, többet szerepelt a politikai hírekben, adta hírül az Mno.hu.

hirdetés

A legtöbb megjelenést eredményező téma a Simon–Welsz-ügy volt, amely 352 megjelenést generált. A tíz vezető téma között szerepelt még a paksi bővítés kérdése (276) és a rezsicsökkentés (243), a baloldali ellenzéki pártok összefogásának folyamata (193) és az ukrán helyzet magyar szempontjai (153), valamint az őszödi beszéd nyilvánosságra került aktáinak ügye (86).

A politikai híreken belül legtöbbször pártpolitikáról volt szó. A pártok közül a legtöbb megjelenéssel a negyedév során az MSZP rendelkezett (11,3 százalék), 2,3 százalékponttal előzve meg a Fideszt.

A hírműsorokban a kormánytagok közül legtöbbször Orbán Viktor miniszterelnök szólalt meg – 310 alkalommal –, őt követte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A kormánypárti politikusok közül Rogán Antal jelent meg a legtöbbször (105 esetben), az ellenzéki pártok képviseletében pedig Mesterházy Attila (263 alkalom), Gyurcsány Ferenc (195 alkalom) és Bajnai Gordon (146 alkalom) volt látható a leggyakrabban, írják a cikkben.