Rágcsálóirtó pusztította az őzeket

Túlzott, valamint engedély nélküli mezőgazdasági vegyszerhasználat miatt hullott el több erdei és mezei vad Békés megyében – írja a Beol.hu.

hirdetés

A mezei pockok ellen vetettek be rágcsálóirtó szereket a gazdálkodók, csakhogy a nem szakszerű rágcsálóirtás miatt a vadak is nagy számban elhullottak. Volt, aki fagyállóval, és egyéb tiltott szerekkel próbálta pusztítani a pockokat, más pedig ugyan engedélyezett anyagot használt, de nyakló nélkül.

Hrabovszki János, az Országos Magyar Vadászkamara Békés megyei szervezetének elnöke a Kossuth Rádiónak azt mondta, tapasztalatuk szerint a megyei kormányhivatal által engedélyezett szer, a Redentin, ha szakszerűen használták, nem okozott vadelhullást. A problémát az okozza, ha valaki a hatóság által előírt mennyiség többszörösét juttatja ki egy területre.

Hrabovszki János elmondta: csak a Dózsa György Vadásztársaság területén nyolcvan őz és tíz nyúl hullott el. A vadászok az elpusztult állatokból és a területen talált szerből vett minták szakhatósági eredményét várják.