Rasszistának bélyegezték az utcaművészt

Eltávolíttatta a helyi tanács Banksy brit graffitiművész új alkotását a dél-angliai Clacton-on-Sea egyik épületének faláról, miután panasz érkezett a kép rasszistának titulált tartalma miatt – írja az Mno.hu.

hirdetés

A falfestmény ezen a héten tűnt fel Clacton-on-Sea-ben, ahol nemsokára időközi választást tartanak, mert a konzervatív párti helyi képviselő átigazolt az EU-ellenes Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjához.

A megsemmisített képen galambok tartottak táblákat „Nem látjuk szívesen a bevándorlókat”, „Irány vissza Afrika” és „El a kezekkel a gilisztáinktól” feliratokkal egy jóval egzotikusabbnak tűnő madár felé. A helyi tanács, amely eltávolíttatta az alkotást, nem tudott arról, hogy a brit graffitiművész legújabb munkáját semmisíti meg. A tanács szóvivője, Nigel Brown szerint a hét elején érkezett hozzájuk panasz, amelyben rasszistának és sértőnek nevezték az alkotást.

Mire a képről készített fénykép felkerült a Banksy honlapján szereplő „katalógusba”, addigra az eredeti alkotást már el is tüntették a falról. Brown szerint a helyszínt felkeresték a tanács munkatársai, és egyetértettek azzal, hogy a képet valóban lehet sértőként értelmezni, ezért az ilyen ábrák 48 órán belüli eltávolítását előíró irányelveknek megfelelően megsemmisítették.

„Természetesen örömmel látnák bármely tengerparti sétányunkon egy helyénvaló, eredeti Banksy-alkotást, és örülnénk, ha a művész a jövőben visszalátogatna hozzánk” – idézte Brownt a BBC. Banksy szóvivője szerint a művész nem kíván tovább foglalkozni a clactoni üggyel.

A titokzatos graffitiművész alkotásainak gyakori témája a politika, a háborúk, a globális felmelegedés, a megfigyelés és a rossz munkakörülmények. Banksy műveinek egy részét korábban eltávolították a falakról, és több százezer fontért adták el őket.

Az utcaművésznek ez már a második új alkotása volt a héten: néhány nappal ezelőtt a délkelet-angliai Folkestone egyik épületének falát díszítette fel. Az Art Buff (Művészetrajongó) című alkotás egy idősebb nőt ábrázol, aki fejhallgatóval a fején, két kezét hátrakulcsolva mered egy üres talapzatra.