Elvitték a Buda-Cash embereit

A kártalanításhoz már nem kell sorban állni

Hétfő reggel hatkor a Buda-Cash kilenc alkalmazottjánál csöngetett a rendőrség, akiket később be is vittek a rendőrök. A magyarnarancs.hu úgy tudja, hogy közülük hárman a brókerház backoffice részlegén dolgoztak, azaz főleg adminisztratív ügyekkel foglalkoztak. Ennek azért lehet jelentősége, mert így hozzáférésük volt azokhoz a rendszerekhez, melyekről az MNB azt állítja: a Buda-Cash évtizedek óta meghamisította az abban szereplő adatokat.

hirdetés

A rendőrség megerősítette értesülésünket, és tájékoztatása szerint a gyanúsítások minősítése személyenként eltér. Ahogy írják „csalás bűntett, illetve számvitel rendjének megsértése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folyik a büntetőeljárás”. Az előállított személyek gyanúsítottkénti kihallgatása folyamatban van.

A Buda-Cash Brókerháznál február 23-án tartott házkutatást a pénzügyi felügyeletet ellátó MNB és a Nemzeti Nyomozó Iroda. Az MNB szerint a Buda-Cash-nél 90-100 milliárd forint értékű értékpapír hiányzik, melyek nagy része a Buda-Cash érdekeltségébe tartozó DRB bankcsoporté. A jegybank azt gyanítja, hogy a brókerháznál 15 éve folyamatosan meghamisították a nyilvántartási rendszereket, orruknál fogva vezetve a hatóságokat. A rendőrség sikkasztás gyanújával indított nyomozást.