Rengeteg tökéletes ételt dobunk ki

Trip to compost bin

Egy friss MTI-hír szerint a brit vásárlók naponta 1,4 millió darab banánt dobnak a szemétbe – az ily módon elpazarolt gyümölcs éves értéke 25 milliárd forint. Az adat nem légből kapott, a fogyasztók harmada egy felmérés során elismerte, hogy azonnal kidobja a déligyümölcsöt, ha az kicsit megsérült, vagy a héja megfoltosodott. Pedig ilyenkor az még tökéletesen fogyasztható – ha megenni nem akarjuk, kiválóan alkalmas sütésre vagy gyümölcssalátának. Százból tizenhárman akkor dobják ki a banánt, ha az még éretlen, miközben néhány nap múlva tökéletesen fogyasztható állapotba kerülne. Nem csak a banán végzi a kukában – a hivatalos statisztikák szerint egy átlagos brit család évente mintegy 700 fontnyi (250 ezer forint) élelmiszert dob ki – írja az Mno.hu.

hirdetés

Romániában tegnap lépett hatályba a 2017/2016-os törvény, amelyet az élelmiszer-pazarlás megfékezésére szavaztak meg a román képviselők. A sokszor lesajnált keleti szomszéd most jóval előttünk jár: az élelmiszerboltok és élelmiszer-előállítók kötelesek ingyen vagy erősen csökkentett áron odaadni a segélyszervezeteknek azokat az élelmiszereket, amelyeknek a szavatossága három napon belül lejár. Aki ezt nem teszi, súlyos büntetéssel számolhat, alkalmanként tízezer lejt (közel hétszázezer forint) fizetve. A törvényhozók ugyanis megelégelték, hogy Romániában évente 2,2 millió tonna élelmiszer megy a szemétbe: az ország a kilencedik a legpazarlóbb uniós országok listáján.

Az igazsághoz tartozik, hogy az új törvény alkalmazása körül még sok a kérdőjel: például nem tudni pontosan, hogy a nagy termelők és forgalmazók mellett vonatkozik-e a kicsikre, és mi történik akkor, ha a segélyszervezeteknek nincs szükségük a felajánlott portékára. Egyébként ezek újraértékesíthetik a kapott terméket a szociálisbolt-hálózatokban, speciális feltételek mellett. Egy ilyen szabály, hogy náluk sem haladhatja meg az ár az eredeti érték negyedét.

A románok egy francia kezdeményezést másoltak le: a világon először itt vezettek be hasonló jogszabályt. Két évvel ezelőtt a francia törvényalkotók úgy határoztak, hogy a kétszáz négyzetméternél nagyobb üzletek nem dobhatnak ki vagy semmisíthetnek meg még fogyasztható élelmiszert, hanem el kell juttatniuk a rászorulóknak. Szigorú törvény született: a pazarló boltvezetők akár börtönbe is kerülhetnek.

Paradox helyzet: miközben a globális népesség 12 százaléka, közel 850 millió ember éhezik, világszerte a megtermelt élelmiszer harmadát-felét nem esszük meg, hanem kidobjuk. Döbbenetes mennyiség, 1,2–2 milliárd tonna megy a szemétbe. A vásárlói pazarlás külön történet, és ebben az Egyesült Államok jár az élen, ahol évi átlagban egyetlen személy háromszáz kiló tökéletesen fogyasztható élelmiszert dob ki a kukába. Európa rohamtempóban zárkózik fel az amerikai pazarláshoz, és ebben a kétes versenyben Anglia, Németország és Hollandia jár az élen. Az ENSZ előrejelzése szerint 2075-ben a jelenleginél hárommilliárddal több embert kell majd élelmezni, így csak idő kérdése, és rá leszünk kényszerítve a sokkal hatékonyabb élelmiszer-felhasználásra.

A hivatalos becslés szerint Magyarországon évente összesen 1,8 millió tonna élelmiszert dobnak ki a különböző szereplők a vásárlótól a termelőkön és értékesítőkön át a vendéglátókig.