Rezsicsökkentés a briteknél?

Ed Miliband munkáspárti miniszterelnök-jelölt 20 hónapra befagyasztaná a rezsiket – írja az Index. Az energiaszolgáltatók háborognak, és a fiatal politikust a baloldalról is kritizálják. A Cameron-kormányzat is harcba indult a rezsi ellen, igaz, ők a kevésbé szexi, de ésszerűbbnek tűnő energiahatékonyság jelszavával.

hirdetés

A magyar áthallásoktól sem mentes ígéret – a kommentárok szerint a baloldali think-tankek a Fidesztől vették az ötletet – konkrétan úgy szól, hogy a párt 2015-ös kormányra kerülése esetén azonnal befagyasztaná legalább 20 hónapra a lakosságnak és a családi vállalkozásoknak felszámolt kiskereskedelmi áram- és gázárakat.

  • Nem eszik olyan forrón…

    A brit ötlet egészen más, mint a magyar. Egyrészt ez csak egy ellenzéki felvetés, nem kormányzati kényszer. Másrészt árplafonról, befagyasztásról van szó, nem pártállamilag előírt csökkentésről, valamilyen korábbi állapot visszaállításáról. Az államilag kikényszerített ár mélyen piacellenes, normális helyzetben az áramcégek versengenek a fogyasztókért, egymást kényszerítik a kedvezőbb díjszabásra. Magyarországon ezzel szemben eleve relatíve alacsonyak a rezsiköltségek (persze a fizetések is), viszont verseny nemigen van és az állam olyan durván és önkényesen beleavatkozik a piaci folyamatokba, ahogy ezt csak tervgazdaság-alapú diktatúrákban szokás. Amúgy hungarikum a dolog másik oldala is: a briteknél szó sincs arról, hogy különadók egész sora és indirekt sarcok hozzák be a rezsiből kieső állami bevételeket: az ő gazdaságuk növekszik, a miénk recesszióban van. A rezsicsökkentős parasztvakítás egyébként jól mutatja azt is, hogy a Fidesz nem meggyőződéses jobboldali párt, hanem politikai kaméleon, érdekei szerint váltogatja az elveit és a taktikáit.

  • Toth B.

    Hahahaha hahaha hahaha!

  • BMX

    Akkor most elvtársak mi újság van? A brit baloldal rezsicsökkentést akar, itthon meg baj van vele?