Robotkezet készítettek pécsi orvosok

Úgynevezett myoelektromos műkart készítettek pécsi ortopéd műszerészek egy budapesti fiatalembernek. Ilyen egyedi és speciális protézis még nem készült Magyarországon – írja a Bama.hu.

hirdetés

Péter fejlődési rendellenességgel született, így a jobb keze és válla nem fejlődött ki. Az elmúlt években már számtalanszor szeretett volna egy műkezet, azonban eddig technikailag nem volt számára megfelelő lehetőség.

A budapesti férfi a megoldást végül a pécsi egészségügyi és rehabilitációs központban lelte meg. Ami azért is különleges, mert ilyen egyedi és speciális felsővégtag protézis még nem készült Magyarországon – mondta el a lapnak Csóka Csaba, és Görbics Tamás ortopéd-műszerészek. Péter esetében ugyanis a vállízület hiánya jelentette az egyik legnagyobb kihívást. Vagyis nem csak műkart kellett elkészíteni, hanem egy megfelelő vállat is.

A szerkezet mini akkumulátorokkal működik, és egy napot lehet használni teljes feltöltéssel. A protézisek kihordási ideje öt év, emellett azonban rendszeresen ellenőrzik a műszaki állapotát is.

Kiemelt képünk illusztráció