Sárga háromszög jelzi a hajléktalanokat

A marseille-i önkormányzat a városban élő hajléktalanoknak olyan nyakba akasztható igazolványt osztott ki, amin egy nagy sárga háromszög látható – írja az Index.hu

hirdetés

A hatóságok az igazolvánnyal a hajléktalanok egészségügyi- és szociális ellátását szeretnék megkönnyíteni. A náci sárga csillagra emlékeztető megkülönböztető jelzés azonban éles tiltakozást váltott ki.

A kártya elülső oldalán egy nagy sárga háromszög virít, amit az előírás szerint jól látható helyen kell majd viselni a nyakba akasztva vagy a hátizsákra csiptetve. A kártya hátoldalán adatokat kell megadni: név, társadalombizto sítási szám, krónikus betegségek.
A városháza azt állítja, hogy az igazolványon a személyes adatok mellett azért szerepel a jel, mert így a kórházak és szociális ellátók is azonnal láthatják, hogy “különösen gyakran segítségre szoruló emberről” van szó .

A városháza nem írja elő az igazolvány viselését a ruházaton, de a polgármester egyik tanácsadója a Le Nouvel Observateurnek azzal védte a kitűzőt, hogy az adott esetben a hajléktalanok életét mentheti meg. Kulcsfontosságú információkat szolgáltathat a nekik segítő tűzoltóknak és egészségügyi dolgozóknak. Xavier Mery példaként említette az adott hajléktalan vércsoportját.

Orvosok is tiltakoztak az intézkedés ellen, mert az szerintük nemcsak megbélyegzi a hajléktalanokat , de az érzékeny egészségügyi adatok kezelésére vonatkozó szabályokat is megsérti a kártyát kirakó emberek esetében. Más tüntetők azt javasolták, hogy különböző színű háromszögekkel különböztessék meg a német és a francia politikusokat, a zsidó politikusokat, a cigányokat, a bevándorlókat vagy a szektásokat.

Kiemelt kép: Anne-Christine Poujoulat

Hirdetés